Twardziele na czarnym lądzie

Wycieczki jednodniowe – Twardziele na czarnym lądzie

Jednodniowa wycieczka do Centrum Aktywnego Wypoczynku i wioski afrykańskiej Kuanjamo w Sobanicach. Obiekty usytuowane są od siebie w odległości około 1,5 km i należą do tego samego właściciela.

W programie:

  • przywitanie grupy w Centrum Aktywnego Wypoczynku: omówienie programu oraz przeszkolenie z zasad bezpieczeństwa,
  • przejście po mostach linowych i peruwiańskich,
  • strzelanie z łuku (dostosowanego do wieku uczestników),
  • konkurs strzelecki – strzelanie z wiatrówek do tarcz i butelek,
  • przejażdżka quadami po wyznaczonym torze,
  • przejazd ciuchcią „Mombasa Express” do wioski afrykańskiej,
  • przywitanie przed wioską Kunajamo przez Gospodarzy w strojach afrykańskich,
  • spacer po wiosce z omówieniem roli i przeznaczenia zbudowanych chat oraz prezentowanych różnych egzotycznych dla nas przedmiotów i sprzętów,
  • poznanie podstawowych słów w języku suahili,
  • nauka gry na djembe (tradycyjnych bębnach w kształcie kielicha) oraz afrykańskiej piosenki,
  • obejrzenie zbiorów Muzeum Afrykańskiego opatrzone opowieściami o afrykańskich podróżach i wyprawach Gospodarza wioski oraz ciekawostkami na temat Czarnego Kontynentu,
  • wyścigi z noszeniem koszy na głowie,
  • edukacja na wesoło o zwierzętach występujących w Afryce,
  • zabawa na orientację w terenie – poszukiwanie skarbów z mapą na terenie wioski,
  • ognisko z kiełbaskami i gorącą herbatą (w cenie),
  • Zamiast ogniska z kiełbaskami posiłek kuchni afrykańskiej Injera. Jest to rodzaj placka popularnego w Etiopii, który ma kształt dużego koła (coś w rodzaju pizzy). Spożywa się go z pokrojonym mięsem z piersi kurczaka, warzywami (m.in. marchewka w talarkach, oliwki, pomidory, orzechy, owoce typu banan, arbuz, winogrona, kus kus) oraz różnymi sosami. Placek zastępuje talerz. Danie je się palcami, odrywając małe kawałki ciasta i dobierając według uznania dodatki oraz sosy.
  • Dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni – istnieje możliwość zamówienia zupy (np. pomidorowej z ryżem czy ogórkowej) –lub- dwudaniowego obiadu.

Zobacz również: