Wyprawa na czarny ląd

WYCIECZKI SZKOLNE – JEDNODNIOWE – WYCIECZKI AKTYWNE

OPIS WYCIECZKICENA WYCIECZKI

  • Wioska plemienia Kuanjamo Zapraszamy na wyprawę na Czarny Ląd do wioski plemienia Kuanjamo, znajdującej się około 60 km od centrum Warszawy. Miejsce stworzone przez pasjonata, autentycznie zakochanego w Czarnej Afryce. Teren wioski to kilkanaście chat, przeniesionych jakby żywcem z Afryki. Uzupełnieniem są różne egzotyczne dla nas przedmioty i sprzęty. Jednak sercem wioski są zbiory Muzeum Afrykańskiego.
  • Muzeum Afrykańskie. Zbiory Muzeum liczą łącznie ponad 1500 eksponatów przywiezionych z kilkudziesięciu podróży i wypraw do Afryki. Obrazują one życie codzienne związane zarówno z kulturą materialną jak i reprezentujące sferę życia duchowego różnych afrykańskich plemion. Zobaczymy tu, min.: kolekcję rytualnych masek, instrumenty muzyczne, drewniane rzeźby i płaskorzeźby, broń, biżuterię, tkaniny, stroje, hafty, wyroby ze skóry, przedmioty codziennego użytku i wiele, wiele innych. Ta zgromadzona przez lata kolekcja stanowi dziś niezwykle cenny, unikatowy i największy w Polsce zbiór sztuki afrykańskiej. Została dostrzeżona i doceniona przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i od 2016 roku figuruje oficjalnie na jego stronach.
  • Mikroprzedsiębiorca 2016 roku w kategorii Młody Biznes. Właścicielka Centrum Afrykańskiego zajęła 1 miejsce i otrzymała tytuł najlepszego Mikroprzedsiębiorcy 2016 roku w kategorii Młody Biznes. Ta prestiżowa nagroda przyznawana w czasie konkursu Mikroprzedsiębiorca Roku organizowanego przez Fundację Kronenberga jest wyróżnieniem i promowaniem najlepszych z nich jako przykładów efektywnych działań gospodarczych.
  • Program pobytu. Prowadzony przez pełnych pasji i zaangażowania animatorów, został opracowany tak, aby w sposób „łatwy, prosty i przyjemny” przekazać zwiedzającym (uwzględniając wiek i możliwości percepcyjne uczestników każdej grupy) maksimum wiedzy o Afryce. Zapraszamy zatem do poznania tego, wciąż egzotycznego dla nas kontynentu poprzez zabawę, edukację na wesoło, taniec, muzykę i różne zorganizowane zajęcia ruchowe.

Propozycja nr 1 POBYT 5 GODZINNY

W programie:

  • przywitanie przed wioską KUNAJAMO przez Gospodarzy w strojach afrykańskich,
  • spacer po wiosce z omówieniem roli i przeznaczenia zbudowanych chat oraz prezentowanych różnych egzotycznych dla nas przedmiotów i sprzętów,
  • poznanie podstawowych słów w języku suahili,
  • obejrzenie zbiorów Muzeum Afrykańskiego opatrzone opowieściami o afrykańskich podróżach i wyprawach Gospodarza wioski oraz ciekawostkami na temat Czarnego Kontynentu,
  • nauka gry na Djembe (tradycyjnych bębnach w kształcie kielicha) oraz afrykańskiej piosenki,
  • edukacja na wesoło o zwierzętach występujących w Afryce,
  • przejażdżka ciuchcią „Mombasa Express”,
  • wyścigi z noszeniem koszy na głowie,
  • afrykańskie igrzyska – strzelanie z łuku
  • zabawa na orientację w terenie – poszukiwanie skarbów z mapą na terenie wioski,
  • ognisko z kiełbaskami i gorącą herbatą (w cenie),
  • na zakończenie konkurs wiedzy o Afryce z przyznaniem nagród i dyplomów dla najbardziej aktywnych,
  • dla chętnych: sklepik z tematycznymi pamiątkami.

Propozycja nr 2 POBYT 7 GODZINNY

W programie:

  • realizacja WSZYSTKICH atrakcji z pobytu 5-godzinnego

Dodatkowo:

  • malowanie twarzy w stylu afrykańskim,
  • układanie tematycznych puzzli: dla młodszych dzieci – afrykańskie zwierzęta, dla trochę starszych – kraje afrykańskie tworzące cały kontynent,
  • własnoręczne wykonanie dla siebie papierowej maski w stylu afrykańskim.

Dla chętnych za dodatkową opłatą:

  • ZAMIAST ogniska z kiełbaskami posiłek kuchni afrykańskiej Injera. Jest to rodzaj placka popularnego w Etiopii, który ma kształt dużego koła (coś w rodzaju pizzy). Spożywa się go z pokrojonym mięsem z piersi kurczaka, warzywami (m.in. marchewka w talarkach, oliwki, pomidory, orzechy, owoce typu banan, arbuz, winogrona, kus kus) oraz różnymi sosami. Placek zastępuje talerz. Danie je się palcami, odrywając małe kawałki ciasta i dobierając według uznania dodatki oraz sosy.
  • Dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni – istnieje możliwość zamówienia zupy (np. pomidorowej z ryżem czy ogórkowej) –lub- dwudaniowego obiadu.
  • W przypadku zainteresowania – zamówienie na wybrany posiłek – musi być zgłoszone do Biura odpowiednio wcześniej.

Zobacz również:


Liczba uczestników wycieczki: 25 – 29  30 – 34  35 – 39  40 i więcej
Cena za jednego uczestnika:  93 zł
 77 zł  66 zł  58 zł
Cena zawiera: przejazd autokarem, opiekę pilota/przewodnika, bezpłatne miejsca dla opiekunów
Cena NIE zawiera: kosztów biletów wstępu – prosimy o kontakt telefoniczny z Biurem