Wycieczki szkolne – Nie zawsze fast foodami człowiek żyje
Wycieczka szkolna do Pułtuska. Poznajemy sztukę savoir-vivre biesiadowania, aby zasiadając przy tradycyjnym stole – umieć swobodnie rozkoszować się przyjemnościami stołu i urokiem zgromadzonego przy nim towarzystwa. Tę „nie prostą ani małą” naukę opanujemy pod okiem specjalisty. Zaś przepiękne wnętrza Domu Polonii w Pułtusku, odczuwalny klimat szlacheckiej przeszłości – naszą naukę zamienią w „kulinarną” przygodę.
PROGRAM PODSTAWOWY
- Wstęp: historia kultury stołu, historia polskiej kuchni, kuchnia i stół tradycyjnych polskich świąt, sztućce, porcelana, naczynia szklane itd.
- O zachowaniu się przy stole: jak siadać do stołu, jak jeść posiłek, jak pić napoje.
- Spożywanie posiłków i picie napojów: rola serwetki i sposoby jej składania, prawidłowe nakrycie stołu, odczytywanie kodu ułożenia sztućców, potrawy „proste” i „trudne”.
- Zasady zachowania się w hotelu, restauracji, kawiarni: rola hotelu, restauracji i kawiarni, zasady zachowania się podczas różnych przyjęć bankietowych.
- Zwiedzanie historycznych komnat zamkowych. Obiad w restauracji, gdzie mamy możliwość wykorzystania w praktyce, zdobytych umiejętności.
PROGRAM UZUPEŁNIAJĄCY
- Po „trudach biesiadowania” pospacerujemy alejkami zamkowego parku, poznamy ciekawostki najdłuższego rynku w Europie oraz odpoczniemy w nadnarwiańskich bulwarach.
- Dla chętnych – rejs gondolami po Narwi.