Wycieczki jednodniowe – Cztery pory roku na Kurpiach
Jednodniowa wycieczka do gospodarstwa Młyn Gąsiorowo
Miejsce, gdzie możliwy jest powrót do dawnego sielskiego i zacisznego świata, pozbawionego pośpiechu, gdzie rytm życia wyznaczały zmieniające się pory roku kalendarzowego i roku obrzędowego.
Malowniczo położona, dawna zagroda młynarska przystosowana do współczesnych czasów. Nowopowstałe, stylizowane zabudowania, takie jak gospoda, pensjonat z miejscami noclegowymi czy chata biesiadna idealnie zostały wkomponowane w sielski krajobraz okolicznych pól. Teren pełen kwiatów, poletek z pachnącymi ziołami, pokazową zagrodą zwierząt gospodarskich i placem zabaw.
Właściciele pełni pasji i zaangażowania w to co robią – „krok po kroczku” uczynili to miejsce czymś wyjątkowym. Każdy, kto tu przyjedzie, zrozumie, co oznacza staropolskie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom”. Gościnność, kultywowanie miejscowych tradycji, a nade wszystko lokalnej kuchni – obrosło już legendą. Gospodarstwo jest kilkukrotnym laureatem głównej nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie.
Dla grup szkolnych przygotowano specjalną ofertę. Są to autorskie programy o różnorodnej tematyce – zmieniającej się wraz z porami roku, rytmem prac polowych czy ważnych świąt kościelnych. Programy łączą ze sobą wybrane zagadnienia z programów szkolnych z wyśmienitą zabawą, czyli naukę na wesoło i to wszystko „w pięknych okolicznościach przyrody”. Uczestnicząc w zajęciach w sposób „łatwy, prosty i przyjemny” poznajemy różne zagadnienia dotyczące wsi, rolnictwa, polskich tradycji, folkloru, rękodzieła i polskiej kuchni.
Inspiracje tematyczne do zajęć:
Wielkanoc na wsi
Mazowiecka wieś
Od ziarenka do bochenka
Kuchnia chłopska, kuchnia dworska
Święto ziemniaka
Jej wysokość kapusta
Jabłkowy zawrót głowy
Andrzejki i Katarzynki
Mikołajki
Boże Narodzenie na wsi
Karnawał – zapusty, ostatki, kusaki
Zobacz opis przykładowych zajęć proponowanych do realizacji podczas takiej wycieczki
Wielkanoc na wsi > program dla dzieci w wieku 5-13 lat
W programie wycieczki:
Opowieści o tradycjach i zwyczajach świątecznych na wsi
Własnoręczne wykonanie pisanek wielkanocnych
Warsztaty kulinarne: nauka lepienia pierogów
Poszukiwanie oznak wiosny w przyrodzie
Obiad: zupa i własnoręcznie wykonane przez uczestników świąteczne pierogi
Zabawa na placu zabaw
Zakup pamiątek
Mazowiecka wieś > program dla dzieci w wieku 5-9 lat
W programie wycieczki:
Spacer przez łąkę, omówienie pożytecznych i szkodliwych roślin, które na niej rosną
Prezentacja pól, na których rosną zboża ozime i jare
W wiejskiej zagrodzie: wizyta u kur, kaczek, gęsi i kóz
Na pastwisku: skąd się bierze mleko, krowy i ich zwyczaje
Ogród gospodyni: warzywa i zioła. Kiedy siejemy, sadzimy, a kiedy zbieramy
Kukurydza: skąd pochodzi, w jaki sposób uprawiamy i jak przechowujemy
„Skrzynia skarbów”: prezentacja zabytkowych urządzeń rolniczych, warsztatowych i domowych
Warsztaty na polu: sadzenie lub zbieranie ziemniaków
Quiz z nagrodami: czego dowiedzieliśmy się o życiu i pracy na mazowieckiej wsi?
Ognisko z kiełbaskami
Zakup pamiątek
Od ziarenka do bochenka > program dla dzieci w wieku od 7 do 13 lat
W programie wycieczki:
Powitanie przez Gospodarzy
Prezentacja stroju dawnej Gospodyni
Historia i tajemnice gospodarstwa „Młyn Gąsiorowo”
Prezentacja budynków wchodzących w skład siedliska
Wizyta w zagrodzie edukacyjnej ze zwierzętami
Pogadanka: rodzaje zbóż, różne typy i rodzaje mąki i chleba
Degustacja chleba pszennego i żytniego
Warsztaty kulinarne: ręczne wyrabianie ciasta na chleb oraz własnoręczne wykonanie chlebów
Wypiek pieczywa w tradycyjnym piecu chlebowym
Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
Wręczenie dyplomów „Mały Piekarz”
Zabawa na placu zabaw
Zakup pamiątek
Kuchnia chłopska, kuchnia dworska > program dla dzieci w wieku 7-13 lat
W programie wycieczki:
Co jadało się w wiejskich chatach, a co w dworkach i pałacach
Opowieść o dawnym, odświętnym stole
Prezentacja dawnego stołu, zastawy, chłopskiego jadła
Sprzęty domowe: prezentacja zabytkowych urządzeń i narzędzi
Warsztaty kulinarne: nauka lepienia pierogów
Nauka kulturalnego zachowania przy stole. Jak poprawnie nakryć współczesny stół.