Wycieczki szkolne jednodniowe – Wieś bez tajemnic
OPIS WYCIECZKICENA WYCIECZKI
Zapraszamy na jednodniową wycieczkę z Warszawy do gospodarstwa agroturystycznego na Mazowszu. W tym pełnym kwiatów i zieleni miejscu swojskie klimaty łączą się ze wzorcowo zagospodarowaną i wyposażoną zagrodą wiejską.
Nam mieszczuchom, wieś kojarzy się z odpoczynkiem i sielskim klimatem. W rzeczywistości jest to ciężka praca przy produkcji żywności. Poznajmy zatem owe „wiejskie tajemnice” – biorąc aktywny udział w różnorodnych tematycznie zajęciach. Trochę się nauczymy, ale przede wszystkim będziemy się świetnie bawić. Po „edukacyjnych trudach” – harce i psoty na placach zabaw oraz ognisko.
PROGRAM WYCIECZKI:
- Realizacja TRZECH wybranych wcześniej przez grupę zajęć edukacyjnych.
- Ognisko: kiełbaski własne -lub- kupione dodatkowo na miejscu.
- Czas wolny na „harce i psoty” na zagospodarowanym placu zabaw.
- Dla chętnych: możliwość zamówienia gorącego posiłku
OFERTA ZAJĘĆ:
- Rolnictwo
- Jak powstaje chleb
- Mleko i jego przetwory
- Obróbka lnu
- Dawne gry i zabawy
- Wędrówki z wykrywaczem metali
- Twórczość ludowa
- Wyroby artystyczne z bibuły
Zobacz OPISY PROGRAMÓW
- Rolnictwo. Pokaz z omówieniem sposobu ich użytkowania wybranych maszyn i urządzeń rolniczych. Rozpoznawanie różnych gatunków zbóż. Sposoby upraw polowych. Warsztat tkacki. gdzie każdy uczestnik próbuje swoich sił w tkaniu pasiaków. Omłócenia kłosów zboża cepem. Pranie w bali na tarze, jak za „dziwnych” czasów, kiedy pralek jeszcze nie było.
- Jak powstaje chleb. Gatunki zbóż. Rodzaje mąki. „Produkcja” zaczynu. Wyrób i formowanie ciasta. Wypiek. Gotowe, własnoręcznie wykonane bochenki uczestnicy zabierają ze sobą do domu –lub – są krojone na pajdy i konsumowane na miejscu. Uwaga! – jeśli grupa zamówi temat „Mleko i jego przetwory” – chlebek spożywany jest z własnoręcznie wykonanym masłem i serem.
- Mleko i jego przetwory. Skąd bierze się mleko – dojenie sztucznej krowy. Ściąganie śmietany. Odważanie sera. Ubijanie masła. Gotowe, własnoręcznie wykonane produkty uczestnicy zabierają ze sobą do domu –lub- konsumują na miejscu. Uwaga! – jeśli grupa zamówi temat „Jak powstaje chleb” – masło i ser jest spożywane z własnoręcznie wykonanym chlebem.
- Obróbka lnu. „Od nasionka do niteczki”: uprawa, zbiór, moczenie, ubijanie, czesanie, kołowrotek, warsztat tkacki. Uczestnicy przędą na kołowrotku wełnę lub len oraz tkają kobielskie pasiaki na warsztacie tkackim.
- Dawne gry i zabawy. Powrót do czasów, kiedy wcale nie były potrzebne wymyślne urządzenia czy sprzęty do zabawy. Wystarczył, np. kawałek liny, lniany worek czy .. za duże kalosze. Aktywny program z różnymi zabawami ruchowymi oraz grami zespołowymi.
- Wędrówki z wykrywaczem metali. Poszukiwania „skarbów” ukrytych w ziemi. Znalezione skarby (monety, części umundurowania, guziki, ozdoby czy łuski z czasów Powstania Listopadowego oraz okresu II Wojny Światowej) – dzieci zabierają ze sobą do domu.
- Twórczość ludowa. Do wyboru grupy: wyplatanki z siana i słomy ptaszków/zwierzątek –lub- wycinanki kobielskie. Wykonane prace dzieci zabierają ze sobą do domu.
- Wyroby artystyczne z bibuły. Do wyboru grupy: palmy wielkanocne –lub- kwiatki –lub- oklejane dzbanuszki. Wykonane prace dzieci zabierają ze sobą do domu.
Liczba uczestników wycieczki: |
25 – 29 |
30 – 34 |
35 – 39 |
40 i więcej |
Cena za jednego uczestnika: |
|
|
|
|
Cena zawiera: |
przejazd autokarem, opiekę pilota/przewodnika, bezpłatne miejsca dla opiekunów |
Cena NIE zawiera: |
kosztów biletów wstępu – prosimy o kontakt telefoniczny z Biurem |