Trochę nauki mnóstwo zabawy


OPIS WYCIECZKICENA WYCIECZKI


Malowniczo położone wśród mazowieckich pól, dawne XIX – wieczne gospodarstwo młynarskie zostało dostosowane do przyjmowania turystów, w każdym wieku i o każdej porze roku. Obejście czyste i zadbane. Otaczający teren pięknie utrzymany. Pokazowa zagroda dla zwierząt. Zbiór starych i współczesnych maszyn i urządzeń rolniczych. Plac zabaw.Program pobytu obejmuje gotowe pakiety o różnorodnej tematyce – zmieniającej się wraz z porami roku, rytmem prac polowych czy głównych świąt kościelnych. Autorskie programy, łączą ze sobą wybrane zagadnienia z programów szkolnych, naukę na wesoło różnych przydatnych prac oraz wyśmienitą zabawę. Zaś, pełna zaangażowania i pasji obsługa właścicieli gospodarstwa gwarantuje wysoką jakość usługi.


PRZYKŁADOWY PROGRAM

  •  „Od ziarenka do bochenka”. Staropolskie powitanie przez Gospodarza. Prezentacja gospodarskich budynków. Wizyta w domu szczęśliwych zwierząt. Pogadanka – rodzaje zbóż, różne typy i rodzaje mąki i chleba. Warsztaty kulinarne – wyrabianie ciasta na chleb oraz własnoręczne wykonanie chlebków. Wypiek pieczywa w tradycyjnym piecu chlebowym. Pieczenie podpłomyków nad ogniskiem. Nauka przyśpiewki ludowej i zabawa przy akordeonie. Czas wolny na „harce i psoty”.

  •  „Mazowiecka wieś”. Spacer przez łąkę, omówienie pożytecznych i szkodliwych roślin, które na niej rosną. Prezentacja pól, na których rosną zboża ozime i jare. Podglądanie prac gospodarskich. Wizyta u zwierząt. Na pastwisku – skąd bierze się mleko, krowy i ich zwyczaje. Ogród gospodyni – jak rosną warzywa i zioła. Prace polowe: kiedy siejemy, sadzimy, a kiedy zbieramy. Kukurydza: skąd pochodzi, w jaki sposób uprawiamy i jak przechowujemy – wizyta w stodole, gdzie zobaczymy starą oraz nowoczesną suszarnię oraz silosy. „Skrzynia skarbów” – prezentacja zabytkowych urządzeń rolniczych, warsztatowych i domowych. Próba samodzielnego sadzenia na polu. Quiz z nagrodami – czego dowiedzieliśmy się o życiu i pracy na mazowieckiej wsi?. Ognisko. Czas wolny na „harce i psoty”.

  •  ” Kuchnia chłopska, kuchnia dworska” . Co jadało się w wiejskich chatach, a co w dworach. Prezentacja dawnego, odświętnego stołu i dawnych sprzętów domowych. Warsztaty samodzielnego lepienia pierogów. Nauka kulturalnego zachowania przy stole. Na obiad pomidorówka + własnoręcznie ulepione pierogi. Czas wolny na gry i zabawy oraz dyskotekę na ludowo.
  • Gdyby byli Państwo zainteresowani INNYMI programami ⇒ prosimy o kontakt telefoniczny z Biurem.


Zobacz również:


GALERIA


Liczba uczestników wycieczki: 25 – 29  30 – 34  35 – 39  40 i więcej
Cena za jednego uczestnika:  90 zł
 75 zł
 65 zł  57 zł
Cena zawiera: przejazd autokarem, opiekę pilota/przewodnika, bezpłatne miejsca dla opiekunów
Cena NIE zawiera: kosztów biletów wstępu ⇒ prosimy o kontakt telefoniczny z Biurem