Cztery pory roku na Kurpiach
-
Miejsce, gdzie możliwy jest powrót do dawnego sielskiego i zacisznego świata, pozbawionego pośpiechu, gdzie rytm życia wyznaczały zmieniające się pory roku kalendarzowego i roku obrzędowego.
Malowniczo położona, dawna zagroda młynarska przystosowana do współczesnych czasów. Stylizowane zabudowania, takie jak gospoda, pensjonat z miejscami noclegowymi czy chata biesiadna idealnie zostały wkomponowane w sielski krajobraz okolicznych pól. Teren pełen kwiatów, poletek z pachnącymi ziołami, pokazową zagrodą zwierząt gospodarskich i placem zabaw.
Właściciele pełni pasji i zaangażowania w to co robią – „krok po kroczku” uczynili to miejsce czymś wyjątkowym. Każdy, kto tu przyjedzie, zrozumie, co oznacza staropolskie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom”. Gościnność, kultywowanie miejscowych tradycji, a nade wszystko lokalnej kuchni – obrosło już legendą. Gospodarstwo jest kilkukrotnym laureatem głównej nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie.
Dla grup szkolnych przygotowano specjalną ofertę. Są to autorskie programy o różnorodnej tematyce – zmieniającej się wraz z porami roku, rytmem prac polowych czy ważnych świąt kościelnych. Programy łączą ze sobą wybrane zagadnienia z programów szkolnych z wyśmienitą zabawą, czyli naukę na wesoło i to wszystko „w pięknych okolicznościach przyrody”. Uczestnicząc w zajęciach w sposób „łatwy, prosty i przyjemny” poznajemy różne zagadnienia dotyczące wsi, rolnictwa, polskich tradycji, folkloru, rękodzieła i polskiej kuchni.
Przykładowe warsztaty:- Wielkanoc na wsi
- Mazowiecka wieś
- Od ziarenka do bochenka
- Kuchnia chłopska, kuchnia dworska
- Święto ziemniaka
- Jej wysokość kapusta
- Jabłkowy zawrót głowy
- Andrzejki i Katarzynki
- Mikołajki
- Boże Narodzenie na wsi
- Karnawał – zapusty, ostatki, kusaki
Więcej informacji :https://mlyn-gasiorowo.pl/