Od ziarenka do pizzy

Wycieczki szkolne jednodniowe – Od ziarenka do pizzy

 

 

OPIS WYCIECZKICENA WYCIECZKI

  • Zapraszamy na łączony program „Od ziarenka do bochenka” oraz „Od ziarenka do pizzy”. Bazę stanowią dwa obiekty, usytuowane w odległości ok. 10 km od siebie. Są to gospodarstwo agroturystyczne „Gościniec Wiecha” oraz pensjonat „Domowy Zakątek”.
  • Gospodarstwo „Gościniec Wiecha” z infrastrukturą turystyczną wkomponowaną w mazowiecki krajobraz, nawiązuje do tradycji dawnej, mazowieckiej wsi. Zaś pensjonat „Domowy Zakątek” – swoją dworkową architekturą i wystrojem, nawiązuje do tradycji polskiej gościnności – specjalizując się (zgodnie z duchem czasu) – w serwowaniu potraw kuchni włoskiej.

W programie:

Przyjazd do „Gościńca Wiecha”

  • Staropolskie powitanie chlebem i solą.
  • Poczęstunek dzieci i opieki drożdżówką i herbatą.
  • Warsztaty kulinarne w stylizowanej piekarni, gdzie uczestnicy, m.in.: mielą na ręcznych żarnach ziarna pszenicy na mąkę, uczą się wyrabiać ciasto na pizzę lub podpłomyki oraz poznają ciekawą historię, obecnie szeroko rozpowszechnionej na całym świecie – włoskiej pizzy.
  • Zwiedzanie staropolskiej zagrody z izbami etnograficznymi, gdzie w oparciu o zgromadzone sprzęty i eksponaty dzieci poznają życie codzienne i pracę rolnika na dawnej wsi.
  • Przejażdżka zadaszonym wozem wycieczkowym po okolicy.
  • Spacer do zagrody ze zwierzętami (daniele, drób ozdobny, konie, kucyki, kozy i owce).

Przejazd do pensjonatu „Domowy Zakątek”

  • Przejście do stylizowanej sali jadalnej, gdzie przed konsumpcją przypomnimy sobie zasady dobrego zachowania się przy stole podczas przyjęć i spotkań rodzinno-towarzyskich.
  • Degustacja, przygotowanej wcześniej pizzy (margarita lub peperoni).
  • Po degustacji – chwila odpoczynku w ukwieconym ogrodzie.

Zobacz również:

Liczba uczestników wycieczki: 25 – 29  30 – 34  35 – 39  40 i więcej
Cena za jednego uczestnika:  
     
Cena zawiera: przejazd autokarem, opiekę pilota/przewodnika, bezpłatne miejsca dla opiekunów
Cena NIE zawiera: kosztów biletów wstępu – prosimy o kontakt telefoniczny z Biurem