WIEŚ BEZ TAJEMNIC


WYCIECZKI SZKOLNE JEDNODNIOWE, WIEŚ BEZ TAJEMNIC


OPISCENA WYCIECZKI

Nam mieszczuchom, wieś kojarzy się z odpoczynkiem i sielskim klimatem. W rzeczywistości jest to ciężka praca przy produkcji żywności. Poznajmy zatem owe „wiejskie tajemnice” – biorąc aktywny udział w różnorodnych tematycznie zajęciach. Trochę się nauczymy, ale przede wszystkim będziemy się świetnie bawić. Zapraszamy do pełnego kwiatów i zieleni miejsca, gdzie swojskie klimaty, łączą się ze wzorcowo zagospodarowaną i wyposażoną zagrodą wiejską. Po „edukacyjnych trudach” – harce i psoty na placach zabaw oraz ognisko


PROGRAM WYCIECZKI

  • edukacyjne zajęcia prowadzone przy czynnym współudziale dzieci,
  • wybór tematu zajęć: do decyzji grupy,
  • czas realizacji jednego zajęcia: wynosi około 1 godzinę,
  • w czasie naszej wycieczki: możliwa jest realizacja do 3 do 4 zajęć,
  • po zajęciach: czas na ognisko i „harce i psoty” na zagospodarowanym placu zabaw,
  • dla chętnych: możliwość zamówienia obiadu

DO WYBORU:

  • Rolnictwo. Pokaz z omówieniem sposobu ich użytkowania wybranych maszyn i urządzeń rolniczych. Rozpoznawanie różnych gatunków zbóż. Sposoby upraw polowych. Warsztat tkacki, gdzie każdy uczestnik próbuje swoich sił w tkaniu pasiaków. Omłócenia kłosów zboża cepem. Pranie w bali na tarze, jak za „dziwnych” czasów, kiedy pralek jeszcze nie było.
  • Uprawa roli. Omówienie głównych prac polowych w zależności od pory roku. Nawożenie, orka, bronowanie, siew zboża z płachty (wczesna wiosna), kopanie ziemniaków (jesień), kwaszenie ogórków, szatkowanie i kwaszenie kapusty (kwiecień/maj/czerwiec) – indywidualne prace uczestników pod okiem gospodyni i według jej wskazówek.
  • Jak powstaje chleb. Gatunki zbóż. Rodzaje mąki. „Produkcja” zaczynu. Wyrób i formowanie ciasta. Wypiek. Gotowe, własnoręcznie wykonane bochenki uczestnicy zabierają ze sobą do domu –lub – są krojone na pajdy i konsumowane na miejscu. Uwaga! – jeśli grupa zamówi temat „Mleko i jego przetwory” – chlebek spożywany jest z własnoręcznie wykonanym masłem i serem.
  • Mleko i jego przetwory. Skąd bierze się mleko – dojenie sztucznej krowy. Ściąganie śmietany. Odważanie sera. Ubijanie masła. Gotowe, własnoręcznie wykonane produkty uczestnicy zabierają ze sobą do domu –lub- konsumują na miejscu. Uwaga! – jeśli grupa zamówi temat „Jak powstaje chleb” – masło i ser jest spożywane z własnoręcznie wykonanym chlebem.
  • Proces pozyskiwania lnu.  „Od nasionka do niteczki”: uprawa, zbiór, moczenie, ubijanie, czesanie, kołowrotek, warsztat tkacki. Uczestnicy przędą na kołowrotku oraz tkają kobielskie pasiaki na warsztacie tkackim.
  • Twórczość ludowa. Do wyboru grupy: wyplatanki z siana i słomy ptaszków/zwierzątek –lub- wycinanki kobielskie. Wykonane prace dzieci zabierają ze sobą do domu.
  • Wyroby artystyczne z bibuły. Do wyboru grupy: palmy wielkanocne –lub- kwiatki –lub- oklejane dzbanuszki. Wykonane prace dzieci zabierają ze sobą do domu.
  • Zajęcia z wykrywaczem metali. Poszukiwania „skarbów” ukrytych w ziemi. Znalezione skarby (monety, części umundurowania, guziki, ozdoby czy łuski z czasów Powstania Listopadowego oraz okresu II Wojny Światowej) – dzieci zabierają ze sobą do domu.

Zobacz również:


GALERIA


Liczba uczestników wycieczki: 25 – 29  30 – 34  35 – 39  40 i więcej
Cena za jednego uczestnika:  90 zł
 75 zł
 65 zł
 57 zł
Cena zawiera: przejazd autokarem, opiekę pilota/przewodnika, bezpłatne miejsca dla opiekunów
Cena NIE zawiera: kosztów biletów wstępu – prosimy o kontakt telefoniczny z Biurem